Bisiklet sezonunun tüm hızıyla devam ettiği şu günlerde antrenmanlarımızda ya da günübirlik sürüşlerimizde yanımızda olması gerekenlere değinmemiz yerinde olacaktır. Aşağıda belirttiğim olmazsa olmazlar, ister performans odaklı antrenmanınızda olsun isterseniz de tamamen keyfi, günlük bir sürüşünüzde olsun mutlaka yanınızda olması gerekenler. Haydi başlayalım o halde!
Yedek İç Lastik
Kaç km pedallayacağınıza ve rotanıza bağlı olarak yanınızda 1 ya da 2 tane iç lastik bulundurmanız sürüşünüzün sekteye uğramaması adına oldukça mühim. Olası bir patlamada iç lastik değişiminde olması gereken bir diğer parça ise levye! Dış lastiği janttan ayırmanızı sağlayan levye iç lastik değişiminin olmazsa olmazıdır.

Pompa
Lastiğiniz patladı ve iç lastik değişimini başarıyla yaptınız. Peki ya şimdi? Yanınıza alacağınız kompakt ve hafif yapıdaki bir el pompası ile iç lastik değişim işlemine mutlu bir son verebilirsiniz.

Alyan Çakısı (Multi Tool)
Bir bisikletçinin her daim olmazsa olmazıdır alyan çakıları! Bisikletin neredeyse her noktasına temas edebilen, frenden tutun gidon boğazına kadar birçok noktasını kontrol edebileceğiniz bir parçadır alyan çakısı. Kompakt yapıları sayesinde formanızın arka cebinde rahatlıkla taşıyabileceğiniz bu çakıların içerisinde yıldız ve düz tornavida da bulunmakta!

Bisiklet Gözlüğü
Bazı kullanıcılar tarafından estetik bir kaygı ile kullanılsa da gözlük, güvenli bir sürüş için oldukça önemli bir aksesuardır. Sert ve hızlı bir iniş sırasında ya da rüzgara karşı yaptığınız bir sürüşte sizi rüzgardan koruduğu gibi uçuşan böceklerden ve tozdan da gözünüzü koruyarak görüş kalitenizin düşmesine engel olur. Güneşe ve UV ışınlarına karşı gözünüzü koruması ise bir diğer önemli özelliği.

Bisiklet gözlüklerini normal güneş gözlüklerinden ayırt etmemiz çok önemli. Çünkü bisiklet gözlükleri tüm göz hattınızı kapatarak tam koruma sağlarken, normal güneş gözlükleri sadece ön taraftan ve kısmi bir koruma sağlayacaktır. Bilhassa performans odaklı sürüşlerde normal güneş gözlükleri oldukça işlevsiz kalır.
Bisiklet Eldiveni
Sele üzerindeysen vücudumuzun üç noktası bisiklete temas eder. Ayaklarımız, popomuz ve ellerimiz. Ellerimiz yoldan gelen vibrasyona direkt temas ettiği için kullanacağımız eldiven ile bu vibrasyonun elimize etkisini azaltabildiğimiz gibi, avuç içlerimizin terlemesi ile ellerimizin elcikten kaymasına da mani oluruz.

Ek olarak; olası bir kazada, eldivenlerin iç yüzeyindeki dolgulu yapı sayesinde ellerimizi yaralanmalardan büyük ölçüde koruruz.
Aydınlatma
Özellikle şehir içinde, araçların yanında bisiklet sürüyorsak aydınlatma (ön-arka far) oldukça önemli aksesuarlar. Bisiklet kültürünün gelişmediği bizim gibi ülkelerde önemi artmakta. Akşam-gece sürüşlerinde hem ön, hem arka far, gündüz sürüşlerinde ise sadece arka far farkedilme açısından hayati önem taşır.
Pilli ve şarj edilebilir modelleri bulunan farlar her daim bisikletimizin üzerinde durmalı!

Suluk & Sıvı Takviye
Mevsim ve hava sıcaklığı ne olursa olsun performans sırasında sıvı tüketimi hayati bir konudur. Bu yüzden sele üzerinde susamayı beklemeden, sık sık ve yudum yudum mataramızdan su alımı gerçekleştirmemiz gerekiyor. (Bisiklet sporunda beslenmeyle alakalı yazım için buraya tıklayın)

Vücudumuzun otomatik soğutma sistemi olan terlemeyle sadece su değil birçok mineral ve tuz da kaybederiz. Sadece su ile bu mineralleri ve tuzu almamız maalesef mümkün değil. O yüzden yanımızda mümkünse iki suluk taşıyıp birisinde sadece su veya maden suyu ile karıştırılmış su, diğerinde ise elektroliklerle zenginleştirilmiş su taşımamız hem sürüş sırasındaki performansımız için hem de performans sonrası toparlanma süresi için oldukça doğru olur.
Takviye Gıda
Performans sürüşlerinde jel ya da bar gibi takviye gıdalar çok ama çok önemlidir. Keyfi turlarımızda ise toplam kaç km pedallayacağımıza göre yanımıza gıda takviyesi almamız iyi olabilir. (Kuruyemiş, bar veya jel, muz gibi…)

Telefon Kılıfı
Telefonunuzun terden dolayı ıslanmasını eminim ki istemezsiniz. Bundan kaçınmak içinse hiç yer kaplamayan ve telefonunuzu terden ve olası ıslanmalardan koruyan telefon kılıflarını kullanmanız önemli. Bu kılıflara, telefon haricinde kimlik, nakit, anahtar gibi yanınıza almanız gereken diğer eşyalarınızı da rahatlıkla koyabilir ve yanınızda cüzdan taşımaktan kurtulabilirsiniz.

Yukarıda ayrı başlıklar şeklinde belirttiğim ekipmanlar benim için gerçekten bir sürüşün olmazsa olmazları ve hepsini formamın arka ceplerinde taşıyorum ve hiçbir şekilde sırt çantası ya da kadro çantası kullanmıyorum. Performans odaklı sürdüğüm için sadece formamın ceplerini kullanmak benim için çok önemli. Ama herhangi bir keyif sürüşünde hızla ya da zamanla çok ilgilenmeyeceğiniz için sırt veya kadro çantalarını hatta port bagaj üzerine heybe çantaları tercih edebilirsiniz.
Yukarıdaki sürüş sırasında olmazsa olmaz bisiklet ekipmanlarının arasına kaskı eklemedim. Çünkü kaskı, sürüş sırasında vücudumuzun bir uzvu olarak düşünmeli ve hayat kurtardığını kesinlikle unutmamalıyız.

O yüzden; yanımıza almamız gereken bir aksesuar olarak değil, kaskı, bisikletin kendisi gibi düşünmeliyiz! Eğer kask takmıyorsanız kendinizi çok büyük bir tehlikeye attığınızı unutmayın!
Sağlıklı ve bol pedallı bir sezon diliyorum!
Bu yazımız İçerik Uzmanımız ve Ülke Bisiklet Ürünleri Eğitmenimiz Efe Subaşı tarafından yazılmıştır. Efe’nin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!
Kask en önemli şey lütfen çevremizdekileri çocukları bilhassa uyaralım dizlik ve kolluk takmalaeınıda önerelim.
Yavaş sürüyorum diye kask takmaya gerek duymuyordum. Geçen hafta ara sokaktan hızlıca çıkan bir çocuk bana çarptı ve ben de park halinde duran bir arabaya çarptım düşerken. Bisikletimin maşası biraz yamuldu ve jantta da hafif bi yamukluk oldu. Bana bi şey olmadı ama olabilirdi de. Kazadan sonra gidip hemen kask aldım artık hiç kasksız bisiklete binmiyorum. Siz ne kadar dikkat ederseniz edin başkaları hiç dikkat etmiyor, o yüzden tedbiri siz almak zorundasınız.
Merhaba sporsever,
Katkın için çok teşekkür ediyor, yaşadığın tatsız deneyim içinse büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Umarım bir daha tekrarlanmaz!
Sağlıkla ve sporla kal!
Trafikte görünmez gibi davranıp kendinizi trafiğe göre yönlendirmelisiniz. Kask eldiven ve gözlük üçlüsünden sakın kaçmayın. Yaşamış olarak söylüyorum: Bisiklet yalın sürülmez alınacak ekipmanlar hayat kurtarır. Ekipman konusunda decathlon’a güvenin